+ ettstegmotsverige

Valborg, en svensk tradition

Oscar är 20 år och har just bytt studieort från Linköping till Uppsala. Där fortsätter han sina studier på Sjukgymnastprogrammet. Han trivs med studierna och studentlivet. Han är med i Östgöta nation och jobbar ofta på nationens pub på kvällarna. Där får man gratis mat när man jobbar på nationen och det är också ett bra sätt att träffa nya kompisar. Nationslivet har nästan blivit viktigare för honom än pluggandet. Så är det för många som studerar i Uppsala.

forsranningen

Nu när valborg närmar sig har Oscar väldigt mycket på gång. Han och hans kursare vill delta i forsränningen och håller på att bygga en flotte. Vädret ska bli bra enligt väderrapporten så det kommer att bli fullt med folk längs Fyrisån som flyter igenom Uppsala. Det ska bli kul! Det enda som oroar Oscar är att Susanna har ringt och sagt att hon funderar på att komma till Uppsala tillsammans med Cecilia. Oscar vill gärna träffa Susanna men helst inte på valborg. Hon är ju bara sexton år och för ung för att komma in på nationerna när det är pubkväll. Det blir inte en riktig valborg för Oscar om han inte kan gå på nation. Han skulle hellre vilja att hon kom en annan helg. Oscar har försökt att säga det till Susanna men hon vill inte lyssna på det örat. Hon är envis och hon kommer inte att ändra sig.

Susanna sitter i soffan och kollar tidtabellen på SJ:s hemsida (Statens Järnvägar).

Hon ser att det går ett direkttåg till Uppsala från Linköping klockan 07.24 på valborgsmässoafton. Resan tar 2 timmar 35 minuter och tåget är framme i Uppsala klockan 09.59. Forsränningen börjar klockan 10.00 så det passar perfekt. Hon tar telefonen och ringer upp Cecilia.

Cecilia: Hej!
Susanna: Hej! Du, jag kollade tågbiljetter till Uppsala, det kostar bara 400 spänn att åka direkt utan byte i Stockholm. Ska vi ta det tåget, eller?

Cecilia: Absolut! Men ska inte Oscar gå på nation då?
Susanna: Jo, men det kan ju vi också göra.
Cecilia: Vi är ju inte 18 år än. De är stenhårda med leg där.

Susanna: Jo, jag kommer in. Det fixar Oscar, han jobbar ju på nationen.

Cecilia: Ja vi åker väl då. Men bli inte besviken om vi inte kommer in.
Susanna: Det är lugnt! Det ordnar sig.

Tjejerna köper tågbiljetter och Susanna messar till Oscar: Ses på torsdag!

Många tycker att Uppsala är den bästa platsen att fira valborg på och tåget är fullt med högljudda ungdomar med ryggsäckar. Susanna och Cecilia har köpt var sin flaska vatten i cafévagnen och sitter bredvid ett gäng killar i ungefär samma ålder som de. Tjejerna lyssnar på vad killarna pratar om och förstår att de går på Sigtunaskolan. Cecilia märker att killen som sitter mitt emot henne tittar på henne hela tiden. Han ler mot henne. Efter några minuter vänder han sig till tjejerna och frågar:

Killen: Ska ni också till Uppala? Har ni kompisar där?
Susanna: Aa, min pojkvän pluggar där.
Killen: Du då? Har du också någon kille i Uppsala? Han tittar på Cecilia.universitetetkyrkan-4
Cecilia: Nä, inte jag.
Killen: Om du inte har något sällskap så kan du ju komma på vår grillfest. Det kommer flera personer från Linköping. Han ler mot henne.
Susanna: Hur vet du att vi kommer från Linköping?
Killen: Det är väl inte så svårt att gissa om man tittar på din kompis väska.

Susanna tittar på Cecilias väska. Det är en sportväska som det står ”Linköping FC” på med stora röda bokstäver. Omöjligt att missa. Just då rullar tåget in på Uppsala centralstation och killarna reser sig för att kliva av.

Valborg, en svensk tradition

Killen: Vi kanske ses igen. Gustav heter jag.

Han ler mot Cecilia.

När tjejerna kommer av tåget inser de att forsränningen börjar om bara några minuter så de skyndar sig för att hinna till Fyrisån innan det hela startar. Vädret är bra och det är mycket folk på stan. Minst 10 000 personer har kommit för att titta på forsränningen i år.

Susanna och Cecilia tar sig genom folkmassan och de står ganska bra till slut. De första flottarna har redan passerat när Oscar och hans gäng håller på lossa. Det börjar bra. Oscar står vid rodret och fyra andra killar sitter vid årorna. Flotten flyter först riktigt bra men efter en stund gör vågorna på vattnet så att flotten kränger till och vänds upp och ner. Hela besättningen hamnar efter en stund i ån. Det går ett sus genom folkmassan. Många applåderar och killarnas kompisar på land busvisslar.

Tjejerna står en stund och tittar på forsränningen. De ser många lustiga flottar. Vissa kantrar medan andra flyter hela vägen nerför ån.  Efter någon timme bestämmer de sig för att ta en liten runda på stan. De förstår att nu kommer det att ta ett tag för Oscar att komma till nationen och byta om och ta hand om resterna av flotten.

Susanna och Cecilia promenerar runt. De går in i en park för att sätta sig. Överallt ligger det öl- och champagneflaskor på marken. Det sitter många gäng med ungdomar på filtar i parken. De pratar och dricker, skrattar och sjunger skräniga sånger. Susanna ringer till Oscar men får inget svar. Hon skickar flera sms men inte heller dem får hon svar på. Han verkar ha sin telefon avstängd.

Oscar har det hur roligt som helst. Det blev ganska blött när de ramlade i vattnet. Men de hade ju våtdräkter under kläderna så de blev inte särskilt kalla. De har nu tagit sig till nationen och bytt om till torra kläder. Nu är det dags för sillunch. Alla hans kompisar är där, stämningen runt långbordet är god. Den ena nubbevisan följer efter den andra och han har totalt glömt att Susanna är i stan.

Susanna och Cecilia går och äter på en uteservering. Susanna försöker återigen ringa till Oscar men får inget svar. Till slut börjar det lida mot eftermiddag. När Oscar inte hör av sig tar de sig till Östgöta nation. När de ska gå in haffar en äldre kille Susanna.

ostgotanation

                 

             

Dörrvakt: Har du leg, du ser ganska ung ut.

Susanna: Jag är 18, men jag har glömt legget hemma.

Dörrvakt: Nä du, det där går jag inte på.

Susanna: Men min kille jobbar här, han heter Oscar

Dörrvakt: Det hjälper inte, idag serverar vi alkohol från lunch och vi kan inte släppa in minderåriga, vi kan bli av med vårt tillstånd.

Tjejerna går därifrån.

Cecilia: Synd att han inte gick på att du är 18.

Susanna: Ja, typiskt. Jag trodde ju att Oscar kunde släppa in oss.

Valborg, en svensk tradition

Susanna surar och är arg. Hon försöker ringa Oscar igen men han svarar inte nu heller. Hon lämnar ett surt meddelande: ”Var fan är du? Vi försökte komma in på din nation men det gick inte och du var inte där. Du skulle ju vara där och släppa in oss ju”.

Oscar håller just på att fylla sin tredje silltallrik och han hör inte när telefonen ringer i fickan. Däremot känner han hur telefonen vibrerar när ett röstmeddelande registreras. Han tar upp telefonen och ser hur många samtal han missat från Susanna. Han tar sig för pannan och säger ”Åh nej” högt för sig själv. Han får dåligt samvete, han tänker att Susanna är arg. Oscar bestämmer sig för att ringa upp henne senare, inte just nu.

För Susanna har valborg inte alls blivit som hon hade tänkt sig. Hon är arg, besviken och ledsen. De hade tänkt sig att stanna till nästa dag men nu vill Susanna åka hem med detsamma. Cecilia vill stanna kvar och lyckas övertala Susanna att stanna i stan till Allmänna sången vid Gunillaklockan och sedan ta nattåget till Linköping. gunillaklockanCecilia tycker att det nästan hade varit bättre om de inte hade känt någon i Uppsala. Då hade de bara kunnat gå runt och njuta av det fina vädret och feststämningen. Nu har tjejerna tråkigt. De sätter sig på gräsmattan i slottsbacken och väntar på att Allmänna sången ska börja. Efter en stund får de syn på ett gäng ungdomar som verkar bekanta på något sätt.

Gustav: Hejsan! Jag sa ju att vi skulle träffas igen!

Cecilia och Susanna inser att det är killen från tåget som ropar! Han sitter tillsammans med Jocke och Wille från deras skola. Tjejerna blir glada över att träffa några de känner. ”Kom och sitt med oss” ropar killarna. Cecilia och Susanna sätter sig med gänget. Det visar sig att Willes syster bor i Uppsala och hon hade bjudit sin bror och hans kompisar att fira valborg i Uppsala med sin familj. Efter firandet i slottsbacken ska de grilla på altanen hemma hos Willes syster. ”Följ med oss! Ni kan kvarta hos min syster, hon har en gillestuga där ni kan sova”. Susanna ändrar sig nu och tjejerna bestämmer sig för att stanna i Uppsala och fira tillsammans med Wille och Jocke. Susanna stänger av sin telefon.

Dagen efter tar Susanna och Cecilia tåget hem till Linköping tillsammans med Jocke och Wille. De är trötta men glada eftersom kvällen hos Willes syster blev lyckad på alla sätt. De satt på altanen till långt in på natten, de pratade, drack och spelade spel. De hade jättekul.

Susannas telefon har varit avstängd sedan kvällen före och nu ringer den i samma ögonblick som hon sätter på den. Hon och Cecilia ska precis kliva på tåget. Det är Oscar som ringer. Susanna tvekar men bestämmer sig ändå för att svara.

Oscar: Hej Susanna! Det är jag!
Susanna: Ja, jag ser att det är du som ringer.
Oscar: Vad är det? Är du sur?
Susanna: Ja, vad tror du? Jag är jättearg på dig. Du visste att jag var i Uppsala, jag ringde dig massor med gånger och du iddes inte ens svara.
Oscar: Jag är så himla ledsen. Jag har jättedåligt samvete Susanna. Det var så himla mycket med flotten och allt. Sedan blev jag jättefull och jag minns knappt hur jag tog mig hem.

Susanna: Ja ja, det där är bara bortförklaringar. Jag ringde hela dagen, du var ju säkert inte full hela dagen, eller hur?

Oscar: Alltså, jag är så himla ledsen…

Susanna: Jag är fortfarande jättearg och jag måste tänka på hur det ska bli med oss.

Jag lägger på nu. Hejdå.

Oscar står med telefonen i handen och inser att han har gjort bort sig rejält. Han har sabbat en jättebra relation med en toppentjej. Hon är ju jätteviktig för honom. Han gillar att hon är självständig, djärv och att hon säger vad hon tycker. Hon är bättre än alla tjejer han träffat på universitetet. Nu måste han se till att reparera det här.